Przepis na sok z kwiatów czarnego bzu.

17:11 Anna 23 Comments





Witajcie Kochani,

ten przepis pojawił się już na blogu (TUTAJ) ale dla tych, którzy nie widzieli przypominam :)
Jest to mój ulubiony napój na lato. Z dodatkiem mięty i cytryny oraz kostkami lodu spakuje przepysznie :)






Dla przypomnienia podaję PRZEPIS:

40 kwiatów bzu
2 cytryny
2 kwaski cytrynowe (2 x 20 g)
1 kg cukru
2 litry wody

kwaity zrywamy w słoneczny dzień i rozkładamy na białej kartce/tkaninie tak by robaczki z nich wyszły :)  Ważne by ich nie myć gdyż wypłuczemy pyłek/smak.
 Następnie wkładamy kwiaty do naczynia a na wierzchu układamy plasterki cytryn.
Cukier i kwaski rozpuszczamy w wodzie i doprowadzamy do wrzenia.
Wrzątek przelewamy do naczynia z kwiatami.
Odstawiamy na 48 h. Po tym czasie odcedzamy kwiaty i sok przelewamy do słoiczków czy butelek. Zagotowujemy. 

Gotowe!




Życzę Wam smacznego,
Anna

23 komentarze:

  1. Nigdy nie piłam ale ponoć bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chciałabym taki zrobić, ale u nas w domu sami alergicy :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. ponoć działają nawet przeciwgorączkowo :)

      Usuń
  4. Aniu, coraz częściej czytam o białym bzie, ale kompletnie nie znam tego smaku :) Dziękuję za przepis! Spróbuję go wykorzystać. ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj! Jest przepyszny :)

      Usuń
  5. Muszę spróbować - do tej pory piłam tylko napary z suszonych kwiatów, albo sok z owoców bzu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja własnie nie próbowałam jeszcze soku z owoców :)

      Usuń
  6. Dziękuję za przepis:) Chętnie wypróbuję. Uwielbiam konfiturę z czarnego bzu więc sok też musi być pyszny:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mogę prosić o przepis na konfiturę? ;)

      Usuń
  7. Crave Freebies for world residents are listed here. Updated daily. Crave Free Stuff to see the latest Free Samples offers.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam ten sok. ale niestety muszę zadowolić się kupnym. nie ma szans na jakiekolwiek słoikowanie w tym roku. buuu
    piękna nowa odsłona bloga. nie zauważyłam wcześniej. bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego nie możesz zrobić przetworów w tym roku?
      Mała zmiana na blogu - jeszcze sporo do zrobienia ale na tą chwilę nie jest źle ;)

      Pozdrawiam

      Usuń