Przepis na amerykańskie naleśniki (pancakes)

19:38 Anna 6 Comments


Dzień dobry, 

znalazłam ostatnio kilka książek kucharskich i postanowiłam (zgodnie z ich przeznaczeniem) zacząć z nich korzystać :D Na pierwszy ogień poszła książka kucharska Pawła Małeckiego dla Lidla i jego przepis na amerykańskie naleśniki. Nigdy wcześniej ich nie robiłam a przecież uwielbiam klasyczne naleśniki!



SKŁADNIKI:

4 jajka 

1 łyżka cukru 

1 opakowanie cukru waniliowego 

40 g roztopionego masła 

200 ml mleka 3,2% (temp. pokojowa) 

1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

szczypta sody oczyszczonej 

2 szczypty soli 

niewielka ilość oleju lub masła klarowanego 


PRZEPIS:

Ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do nich roztopione masło. Następnie stopniowo wlewamy mleko. Dodajemy przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do składników dodajemy szczyptę soli oraz ubite na pianę białka. Wszystkie składniki mieszamy. 

Naleśniki smażymy z obu stron na oleju lub maśle klarowanym do uzyskania ciemnozłotego koloru.





Wyszły przepyszne. Mój mąż porównał ich smak do gofrów (a gofry uwielbia) co oznacza, że jemu też bardzo smakowały :D Większość osób podaje je z syropem klonowym ale akurat nie miałam go w domu więc ja zjadłam je z dżemem z czarnych porzeczek a Michał z serkiem waniliowym. Do tego kompot z wiejskich jabłek i można się rozpłynąć :)



Buziaki dla Was

Anna



talerz - Pepco     słoik na mąkę - Pepco     miseczki - Ib Laursen


6 komentarzy:

  1. Chyba spróbuje zrobić. Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie. Mam sprawdzony przepis od znajomej a jakoś nie mogę się zabrać do ich stworzenia ;). Twoje zdjęcia narobiły mi smaka i pewnie w najbliższych dniach zrobię je z córeczkami ;). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Skorzystam na pewno !!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. próbowałam kiedyś robić ale bez rewelacji ;p nie wyszło mi ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj
    Pankejki- mniam- lubię. A moje dzieci wprost przepadają.
    Spokojnie możesz smażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni. Mają już masło w środku. Nie przypalają się.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń