Przepis na... ciasto marchewkowe ojca Zygmunta

15:49 Anna od inspiracji do realizacji 4 Comments



Cześć Kochani :) 

upiekłam ostatnio ciasto marchewkowe według innego przepisu niż zwykle. Skorzystałam z przepisu z książki "Benedyktyńskie Smaki i Smaczki" Teresy Kokocińskiej znalezionego na mniamusne.blox.pl

Ciasto jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. 


Składniki:

1/2 szklanki rodzynek

2 szklanki maki

kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

szklanka cukru

2 szklanki marchwi startej na tarce o drobnych oczkach

4 jajka

20 dkg masła

po łyżeczce sproszkowanego cynamonu i imbiru

kilka orzechów włoskich

łyżeczka sody oczyszczonej

cukier puder


Sposób wykonania:

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, żeby spęczniały. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczeni, dodać połowę cukru i utartą marchewkę. Jajka utrzeć do białości z pozostałym cukrem, dodać do mąki. Lekko podgrzane masło wymieszać z mąką, cynamonem i imbirem. Dodać rodzynki, posiekane orzechy oraz sodę. Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej tarta bułką. Piec w nagrzanym piekarniku (180oC).

Piec ok. 40 minut. 

Ja pominęłam rodzynki gdyż nie przepadam za nimi w ciastach :)









SMACZNEGO! 

Anna


4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie:) muszę je spróbować zrobić;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze ciasto na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie :) ja tez robię często bo to jedyne ciasto jakie lubi mój Maciej :))

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto marchewkowe to jest coś co mi się nigdy nie znudzi

    OdpowiedzUsuń